?

Hva kan man gjøre med vond lukt i underlivet?

Kvinne 21 . 28 November 2019
Spørsmål

Hei! Hva kan man gjøre med vond lukt i underlivet?

Kvinne (21)
Helsesykepleier svarer
Hei

Vond lukt fra skjeden kan skyldes flere ting, og er helt normalt å ha fra tid til annen. Den vanligste årsaken til vond lukt, er bakteriell vaginose. Utfloden er typisk gråhvit og tynn, og lukten beskrives ofte som «fiskelukt». Tilstanden er ikke en kjønnssykdom, og kan oppstå uten noen åpenbar årsak. Infeksjonen skyldes at de normale bakteriene i skjeden erstattes av andre bakterier, og pH-verdien i underlivet blir forandret. Bakteriell vaginose kan behandles med antibiotika, enten med stikkpiller, tabletter/krem til skjeden, eller tabletter som svelges på vanlig måte. Målet med behandlingen er å fjerne de bakteriene som gir ubalanse i skjeden.

Har du vond lukt i underlivet, rådes det at du ikke vasker underlivet med såpe eller spyler skjeden med dusjstrålen. La vannet renne nedover, ikke spyle inn i skjeden. Dette fører bare til at du vasker bort melkesyrebakteriene, som du helst vil beholde, og det blir en ond sirkel. Vond lukt i underlivet kan nemlig ikke vaskes bort, og overdriver du renholdet nedentil kan du faktisk vaske på deg vond lukt.

Noen kjønnssykdommer kan også gi vond lukt. Hvis du har hatt ubeskyttet sex med noen, vil jeg anbefale deg å deg å teste deg for kjønnssykdommer hos fastlegen eller helsestasjonen der du bor.

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier

Finner du ikke det du leter etter?